Morgan Motor Company bilar & modeller

Morgan Motor Company är ett brittiskt bilföretag som har producerat bilar sedan starten år 1910. Det som är speciellt med detta företaget är att de använder sig av trä för att tillverka sina bilar. Företaget skapades av Henry Frederick Stanley Morgan. För att kunna få en bil tillverkad till dig kan du få vänta mellan 6 månader och upp till 10 år. I denna artikel kommer du kunna läsa mer om olika bilmodeller som företaget skapade och du kommer även att få lite bakgrundshistoria om företaget.

H.F.S Morgan som han kallades, slutade arbeta vid GWR i London år 1909. Detta var en järnväg som sträckte sig mellan London och Wales. År 1906 skapade Morgan en egenproducerad bil för privat användning. Denna bil började han sedan massproducera året efter och företaget Morgan motor Company var fött. Morgan fortsatte att styra företaget ända fram till sin död 1959, då han var 77 år gammal. Hans son, Peter Morgan tog över och skötte företaget fram till 2003, då även han dog. Efter att dessa herrar dött fick en person som inte tillhörde familjen Morgan, ta över företaget.

Alan Garnett styrde företaget i tre år innan Peters son, Charles Morgan, tillsammans med tre andra män, tog över företaget. Charles var företagets manager fram till 2013.

Idag 2019, har delar av företaget sålts till en italiensk firma. Visst har företaget stött på upp- och nedgångar och det har också varit ombytligt när det gäller vem som står som ägare.

V-Twin 3 hjulare

Detta var den första bilen som företaget skapade. Det fanns tidigt ett intresse för denna bil och det gjorde att Morgan sökte patent och började massproducera och sälja den. Som namnet avslöjar har bilen endast tre hjul. Den tillverkades också med ett enkelt säte och dubbelsäte. Då detta var den första bil som företaget skapade, kan vi tänka oss att den blev väldigt populär.

Four by four

Denna modellen skapades år 1937. Namnet kommer inte från att bilen har fyra hjul som man kanske skulle kunna tro. Det handlar istället om den 4 cylindriga motorn. Bilen skiljer sig något enormt från de andra bilarna som företaget har skapat. Modellen har en större motor och den har också fyra stycken hjul tillsammans med fram och baksäte.

Övrigt

Trehjulingar har varit populära även i andra bilföretag och ibland när vi kör på vägarna kan vi se en och annan trehjuling även om de inte är lika vanliga idag. De säljs ändå på aktion då och då. Kanske har du tur att få tag på en Morgan 3 hjulare som du kan ropa hem.