Det där med att köpa en begagnad bil

Att köpa en bil kan ta tid. Det beror förvisso lite på vad man är ute efter och hur akut man behöver bilen men för den som söker en viss bilmodell i bra skick kan det ta ett tag att hitta rätt. Är man däremot bara i akut behov av en bil kan det ofta vara löst inom någon timme så länge man har möjlighet att betala bilen. Men att köpa begagnade bilar är faktiskt inte fullt så enkelt som man skulle kunna tro. Men vad är egentligen viktigt att tänka på?

Besök en trovärdig bilhandel

När man ska köpa en begagnad bil är det alltid klokt att besöka en trovärdig bilfirma. Hos till exempel Riddermarks finns flera olika begagnade bilar att välja mellan och där kan även en person som inte kan så mycket om bilar känna sig trygg med sitt köp.

En bilhandel är ofta mer rädd om sitt rykte än vad till exempel en privatperson är. Därför ser de för det mesta till att de bilar som säljs verkligen är i det skick som marknadsförs. När man köper begagnad bil av en privatperson är det lätt att bli lurad.

Undersök bilen ordentligt

När man väl har hittat en bil man gillar är det viktigt att man inte slår till direkt. Man bör alltid provköra och undersöka bilen ordentligt först. Finns det en bilbesiktning i närheten kan det också vara bra att åka dit för att höra deras åsikter samt för att se om bilen alls går igenom besiktningen. Det kostar några hundralappar men det är verkligen väl investerade pengar.

Under provkörningen bör man också se till att testa bilen. Det räcker inte med att köra framåt två meter utan man bör prova svängförmåga, bromsar, växlar och acceleration. Det är också viktigt att man lyssnar efter oljud under tiden. Att ha med sig en bilkunnig person när man provkör är ingen dålig idé.

När något går snett

Ibland går bilköp snett. Man kan ta till alla möjliga åtgärder men trots det kan fel visa sig senare. Ibland kanske säljaren har haft koll på dem och ibland inte. Har man köpt bilen av en privatperson kan man inte göra så mycket åt det som hänt. Är det däremot en bilfirma som sålt bilen kan man till exempel vända sig till Allmänna reklamationsnämnden för att få veta deras syn på saken. Kanske kan man få en del pengar tillbaka? I andra fall är felen så grava att det knappast lönar sig att reparera bilen. Det kan helt enkelt bli billigare att köpa en annan bil. Allt det här är sådant man måste ha i åtanke när man väljer att köpa en begagnad bil.