Raggare, snus och bilar

Raggare kallas sedan gammalt de personer som är med i en känd motorburen subkultur. De har funnits i det svenska samhället sedan femtiotalet, oftast på mindre orter och i glesbygd. Förutom äldre veteranbilar förknippas raggare ofta med snus, rockmusik, jeans och brylcreem.

Ett populärt snusmärke är velo snus, som används både av raggare och den övriga svenska befolkningen. Velo snus har kvalitativa prillor som går att köpa i många spännande smaker i snygga förpackningar som passar bra i jeansfickan. Förutom unika smaker har velo snus också olika spännande smakvarianter av samma arom, till exempel fem olika sorter av mint. Trots att velo snus innehåller nikotin är produkten helt fri från tobak.

Morgan Motor Company

Bland de veteranbilar som föredras av raggare hittar vi modeller från Morgan Motor Company. Det är ett brittiskt företag som har varit bilproducenter ända sedan år 1910. Det var Henry Frederick Stanley Morgan som grundade verksamheten. Han slutade sitt arbete vid GWR år 1909, och producerade sedan en bil som var avsedd att användas privat. Bilen började han sedan att framställa i massproduktion, och grundade samtidigt sitt nya bilföretag.

Raggarens livsstil

När den svenska välfärdsstaten expanderade under femtiotalet uppstod nya livsstilar. Ungdomarna fick mer fritid och pengar, och de som deltog i den nya subkulturen med bilar och rockmusik fick namnet raggare. Denna nya subkultur uppkom i samband med rockmusikens intåg under femtiotalet, där ungdomarna fick sin inspiration från Tommy Steele, Elvis Presley och Bill Haley. Det var framför allt den arbetande ungdomen som omfattades av kulturen, medan gymnasister och studenter anammade andra stilar. Killarna bar jeans och hade brylcreem i håret med uppkammad lugg, medan tjejerna istället bar hövolmsfrisyrer.

Raggarna tyckte om att åka runt i sina blänkande amerikanska bilar, och de första raggargängen bildades i Stockholm på femtiotalet. Det gäng som var mest omskrivet i pressen var The Road Devils. Ledarfiguren var Bosse ”Gamen” Sandberg som startade motortidningen Colorod år 1970. Det fanns också andra stora raggarklubbar i Stockholm under denna tid, som Teddy Boys Car Club och The Car Angels. Raggare förknippas också ofta med snusande, som i raggarparodin ”Ronny och Ragge” från nittiotalet där raggarna ofta har en prilla under läppen.