H.F.S. Morgan

Henry Frederick Stanley Morgan, som senare i livet blev känd som H.F.S. Morgan men som under sin uppväxt gick under smeknamnet Harry, är grundaren bakom Morgon Motor Company. Han föddes år 1881 i Stoke Lacey i Herefordshire i England. Under sin barndom och uppväxt led Morgan av dålig hälsa, vilket kan ha berott på undernäring. För att han skulle återhämta sig drog hans föräldrar ur honom ur skolan, och skickade honom till Italien. När han återvände därifrån började han studera vid Crystal Palace School of Engineering, och fick därefter jobb som lärling vid Great Western Railway Company.

Morgan köpte sin första bil när han var 21 år gammal, år 1902, med hjälp av ett bidrag från sin gudfar. Kanske var det denna bil som fick honom att lämna järnvägsarbetet för att istället ägna sig helt åt sitt bilintresse, då han år 1905 startade ett garage för bilförsäljning och reparationer tillsammans med sin vän Leslie Bacon.800px-Harrods_at_Night,_London_-_Nov_2012

Morgan byggde sin första bil år 1909, efter att han köpt en motor från en Peugot med intentionen att bygga en motorcykel. Istället använde han den som motor åt den ensitsiga trehjuling han byggde i verkstaden för masterstudenter vid Malvern College, som han tack vare vänner hade fått låna. Med finansiell hjälp från hans far kunde Morgans bil sättas i produktion, men trots att den väckte stort intresse lades bara ett fåtal beställningar. Morgan bestämde sig för att han behövde bygga en tvåsitsig bil för att möta marknadens efterfrågan, och det gjorde han också år 1911. Bilen, som kallades ”the Morgan”, blev den enda bilen som någonsin har visats upp i ett skyltfönster i varuhuset Harrods, där den såldes. Detta var början på den saga om Morgan Motor Company som fortsätter än idag.

Även om man äger en bil från Morgan Motor Company, kan dock vardagliga problem som stenskott fortfarande drabba en själv och ens bil, som kan tyckas inte hör hemma i en saga. Om man inte vill köra sin Morgan till en bilglasreparatör, för att man är rädd att sprickan i glaset ska utökas, kan man kontakta Mobilglas. De kan nämligen komma till dig och reparera skadan, istället för att du kommer till dem. Gå in på http://www.mobilglas.se/ för mer information.