Morgan 3-Wheeler

Något av det kanske mest ikoniska för det brittiska bilmärket Morgan Motor Company är deras trehjulingar. Den allra första trehjulingen presenterades redan år 1910, och kallades The Runabout. Rent tekniskt är trehjulingarna motorcyklar med en bils koppling och styranordning. Trehjulingarna hade en för tiden modern chassikonstruktion och en mycket låg vikt jämfört med bilar, vilket gjorde att de var enormt framgångsrika i tävlingar. Mellan 1910 och 1952, då produktionen upphörde, ska det ha tillverkats lite mer än 30 000 trehjulingar.

Fansen till dessa trehjulingar lär därför ha jublat när Morgan vid den Internationella bilsalongen i Genève i mars 2011 presenterade en helt ny trehjuling som de kallade Morgan 3-Wheeler. Denna nya trehjuling har en design som påminner om den forna tidens trehjulingar, men under ytan finns all den moderna teknik man kan önska sig, till exempel motorer från amerikanska S&S och växellådor från japanska Mazda. Trehjulingen väger lite drygt ett halvt ton, och kan gå från noll till hundra på 4,5 sekunder. Toppfarten uppskattas till 185 km/h. De första beställda trehjulingarna levererades till kunder i Europa i februari 2012.MorganThreewheeler2011-rear

Trehjulingens kapacitet har visats upp i tv, då en av programledarna i det brittiska bilprogrammet Top Gear, Richard Hammond, valde Morgan 3-Wheeler i en jämförelse av bilar du kan köra på bana. Trehjulingen vann i samma program utmärkelsen ”Not-A-Car of the Year 2011”.

Efter denna modernisering av trehjulingen fortsätter nu Morgan Motor Company att utveckla den i takt med samtiden. Biltillverkaren arbetar för närvarande med att skapa en elektrisk variant av trehjulingen. De har kommit så långt att de har tagit fram en prototyp, som har fått namnet EV3, och som håller på att testas och utvecklas. Denna modell kommer att väga runt 450 kilo, och ha en räckvidd på 2,4 mil. Det är dock inte bekräftat ännu huruvida EV3 kommer att gå i produktion eller inte.

Om du är ett fan av lätta och snabba ”bilar” som Morgans trehjulingar, tycker du sannolikt om att åka gokart. Ett av de bästa ställena att åka gokart i Stockholm är O’Learys i Kista. Där kan du och dina vänner tävla med varandra i äkta motorsportsanda, om än i lite lägre hastigheter än en 3-Wheeler skulle komma upp i.