Morgan Motor Companys historia

När historien om Morgan Motor Company och dess bilmodeller ska berättas är det en man som står i förgrunden. Att kalla företaget för enmansshow är missvisande idag när de är ett företag med miljoner i omsättning och över hundra anställda – men en gång i tiden var det en rättvis beskrivning. Det ansedda bilmärket var nämligen resultatet av ett hårt slit från en entreprenör – Henry Fredrick Stanley Morgan. Det var han som startade upp företaget och gav det dess namn som det har kvar än idag. Varje gång som Morgan Motor nämns är det alltså grundarens namn som avses.

Henry Fredrick Stanley Morgan hade ett långt namn, vilket gjorde att det snabbt förkortades till H.F.S. Det var så han var känd under sin samtid, men för eftervärlden har han enkelt kallats för Morgan. Morgan föddes 1881 under en tid när häst och vagn ännu var det primära färdmedlet för människor. Slutet av 1800-talet var en enormt produktiv tid i den industrialiserade världen, vilket inte minst amerikanen Henry Ford var ett bevis på. Morgan blev något av en brittisk Henry Ford tack vare sin förmåga att ta fram nyskapande bilmodeller.Morgan Motor Companys historia 2

De må ha delat förnamn och näsa för bilförsäljning, men det fanns stora skillnader mellan Ford och Morgan. Medan den amerikanske biltillverkaren satsade på en standardmodell som endast fanns i en färg och alltid tillverkades i ett standardutförande var Morgan betydligt mer varierande med sina modeller. Faktum är att Morgan Motor Company först var kända för att tillverka en trehjulig bil. Morgan Motors snygga sportmodeller var en statussymbol i Storbritannien under första hälften av 1900-talet och de fortsätter att vara hett eftersökta antikviteter på marknaden för veteranbilar än idag.

Morgan Motor Company har en lång och anrik historia som fortsätter in i nutid. De har nämligen fortsatt att lansera nya modeller som liknar de äldre i fråga om estetik och charm. De nya bilarna har dock betydligt bättre säkerhet, vilket är ett krav för att de ska godkännas av dagens myndigheter. Deras motorer är kraftfullare och komforten har ökat, men de har kvar de vackra linjerna som Morgan Motor Company blev så framgångsrika för och MMC lär fortsätta att ta fram nya bilmodeller i framtiden.