Morgan 4/4

Morgan Motor Company var ett företag som till en början endast tillverkade trehjulingar. I takt med att bilindustrin tog fart och tekniken tillverkades insåg biltillverkare snart att en bil på fyra hjul var önskvärd. Det gav ökad stabilitet samtidigt som det också såg till att föraren var säkrare när han eller hon tog sig ut på vägarna. Dessutom gav det större möjligheter till att öka komforten. Därför var modellen 4/4 efterlängtad när den lanserades av Morgan Motor Company 1936. Mottagandet blev också varmt och modellen skulle bli en av deras allra mest framgångsrika.

Eftersom 4/4 var företagets första bil någonsin som hade fyra hjul – till skillnad från de 25 tidigare åren som endast hade genererat trehjuliga bilar – fanns det skeptiker som menade att tillverkaren inte skulle ha tillräcklig kompetens för att klara testet. Det skulle snart visa sig att de hade fel. Den första modellen av 4/4 som lanserades var en tvåsitsig bil. Även om det fanns farhågor om att det inte var tillräckligt många passagerarplatser för att locka till sig köpare visade resultatet att det var den mest sålda modellen.Morgan 44 1

Året efter – 1937 – lanserades en fyrsitsig version. Den var något dyrare – och kanske var det prisskillnaden som gjorde att många ändå valde den mindre modellen. För att ytterligare bredda sitt sortiment tog företaget också fram en lyxigare modell av 4/4 – vid namn 4/4 Drophead Coupé – riktad mot bilköpare som ville ha det där lilla extra. Det innebar bland annat att fönsterrutorna var permanent fastsatta och den hade ett stabilare tak. Tillsammans utgjorde de tre modellerna några av storsäljarna i slutet av 1930-talet.

Därefter har 4/4 uppdaterats i ständigt nya versioner och getts ut på marknaden. Under 1950-talet kom Series II som övergick i Series III, IV och V. Faktum är att Morgan Motor Company än idag tillverkar bilar med modellnamnet 4/4. Den senaste modellen heter Morgan 4/4 1.6 Litre och kom 2009. Eftersom alla bilar hos Morgan Motor Company tillverkas för hand har de ett högt andrahandspris. Om du behöver låna pengar till ett bilköp eller oförutsedda utgifter kan du använda dig av Advisa.