Morgan Plus 8

Modellen Morgan Plus 8 lanserades av Morgan Motor Company år 1968, och den blev en omedelbar succé. Dess popularitet har också hållit i sig under åren, och många har sagt att det var tack vare Morgan Plus 8 som Morgan Motor Company räddades från konkurs, och att det är framförallt denna bilmodell som gjorde Morgan Motor Company till ett känt namn inom bilvärlden under de 36 år som Morgan Plus 8 tillverkades. Bland fansen till Morgan Motor Company är denna modell nära förknippad med företagets ägare och grundare, Peter Morgan, eftersom det är han som har designat modellen. Kanske är det en av anledningarna bakom dess popularitet.

Sannolikt beror populariteten dock även på de Rover V8-motorer som bilarna utrustades med. Faktum är att Morgan Motor Company var den första av en rad tillverkare av sportbilar som använde denna typ av motor. Andra som skulle följa i deras fotspår var bland annat TVR och Marcos.1280px-Morgan_Plus_8_in_London

Maurice Owen ledde utvecklingen av Morgan Plus 8. Han var ingenjör i grunden, och hade anställts specifikt för denna uppgift. Prototypen av modellen hade baserats på ett modifierat chassis från Plus 4-modellen, som framförallt hade ändrats för att få plats med den nya V8-motorn. Även om modellen lanserades 1968, skedde även vissa förändringar i chassit senare, närmare bestämt år 1973 och 1976. Detta berodde på att man gjorde förändringar i växellådan, som gjorde att man var tvungen att ändra chassits form något. Chassit gjordes också bredare, för att bilen skulle klara av den ökade kraften och de bredare däcken. Under flera år på 1960-talet var Morgan Plus 8 den snabbast accelererande bilen som producerades i Storbritannien.

Det är vanligast att se Morgan Plus 8 som cabriolet, men det finns också några exemplar med hard top. Om man föredrar att köra sin Morgan Plus 8 på sommaren, kan nog de flesta dock hålla med om att en cabriolet är att föredra – det hör sommaren till, liksom att sitta utomhus i trädgården och äta middag med vänner. För det sistnämnda behöver du självklart en uppsättning bra utemöbler, men det behöver inte alls bli lika dyrt som att köpa en Morgan Plus 8. Du hittar ett stort utbud av billiga utemöbler på Buildor.se.