Morgan Roadster

Morgan Roadster är en bilmodell tillverkad av Morgan Motor Company som kom ut år 2004. Roadstern är den senaste modellen av biltillverkarens klassiska sportbil. Den började tillverkas som en ersättare åt modellen Plus 8, eftersom Rover lagt ner produktionen av sin V8-motor. I Morgan Roadster hittar man istället en trelisters V6-motor som ursprungligen kommer från Ford Mondeo. I allt annat är dock Morgan Roadster identisk till sin föregångare Morgan Plus 8, vilket betyder att bilen (liksom alla bilar från Morgan Motor Company) av utseendet att döma ser ut att höra hemma på 1920-talet snarare än på moderna vägar. Den som dömer hunden efter håren i detta fall skulle dock snabbt få ändra uppfattning efter att ha åkt i en Morgan Roadster: en Roadster gör noll till hundra på 5,5 sekunder, och har en maxhastighet på 215 km/h. Skillnaden i motor mellan föregångaren och Morgan Roadster gör att Roadstern är lite lättare än Morgan Plus 8, vilket ger bilen bättre prestanda och mindre bränsleförbrukning. Sammanlagt väger bilen 940 kilo, och om den är fullastad med packning och passagerare kan den väga upp till 1 400 kilo. Chassit är byggt av stål och aluminium runt en ram av askträ. Bilen tillverkas i fem standardfärger, som kallas Royal Ivory, Corsa Red, Indigo Blue, Black och Connaught Green.280px-2006_SAG_-_Morgan_roadster_-_05

Sedan den första Morgan Roadster-modellen kom ut år 2004 har biltillverkaren fortsatt att arbeta på att utveckla sin sportbil, och år 2007 byttes Ford Mondeo-motorn ut mot en version av samma motor, som var modellerad efter amerikansk standard. Denna modell kallades helt enkelt Roadster II. Mellan år 2011 och 2012 var det dags för ytterligare ett motorbyte, och denna gång utrustades den klassiska sportbilen med en 3,7 Duratec Cyclone-motor. Denna senaste modell av Roadstern kallas Roadster 3.7.

Om du tycker om Morgan Motor Companys bilar i klassisk design, är det ganska säkert att anta att du tycker om design och vackra föremål i allmänhet. Då kan Nordicdesigncollective.se vara en sajt för dig. Där hittar du nämligen mängder av posters och andra konstnärliga väggdekorationer, skapade av nordiska konstnärer. Kanske hittar du till och med en poster med en vacker bil på…?